Emigreren naar Denemarken en een mountainbike zonder slot als beste vriend

Regelmatig bellen we met één of meerdere van onze campingmedewerkers. Wat voor bijzondere dingen maken zij allemaal mee? Valentijn Broeken geniet aan de Oostenrijkse Maltschacher See van zijn baan als animator. Vanuit Denemarken vertelt Emmy Donhuijsen haar verhaal. Zij is assistent-manager op camping Nordso en ziet jaarlijks nieuwe stagiairs en werknemers de camping bevolken.


Emmy Dancamp“Het is altijd spannend om te zien wie je in het nieuwe seizoen krijgt. Sommigen beginnen op nul en je ziet ze groeien.” Emmy praat enthousiast over haar baan. Zij woont en werkt sinds elf jaar in Denemarken en begeleidt elk jaar de seizoenswerknemers en stagiairs die vanuit Vacansoleil komen. Emmy heeft veel contact met ze. “Daar komen ook persoonlijke dingen bij kijken. Heimwee is iets dat best wel eens voorkomt. Ik probeer van iedereen te ontdekken wat ze het leukste vinden om te doen. Als je iets doet dat je leuk vindt, gaat het vaak al beter. Daarnaast probeer ik ze een beetje de taal te leren, zoals tellen in het Deens. Dat waarderen de Denen erg.”

Maar hoe is zij zelf eigenlijk in dit mooie land terechtgekomen? In eerste instantie kwam dit door het werk van haar vriend. “We zijn verhuisd voor de landbouw. Mijn vriend zocht landbouwgrond om te kopen en in Denemarken, met veel minder inwoners dan Nederland, is wat dat betreft meer mogelijk. Ik heb toerisme gestudeerd aan de Rooi Pannen in Tilburg en wilde naar verloop van tijd graag in die sector aan de slag. Op Kolding City Camp vond ik werk als receptioniste.” Deze camping is onderdeel van Dancamps waar Emmy nog altijd voor werkt alleen nu niet meer op Kolding maar op Nordsø Camping.

 Valentijn gaat over een week alweer terug naar Nederland. In Oostenrijk heeft hij zijn handen vol aan de vele kinderen op Maltschacher See. Samen met een Nederlandse en twee Oostenrijkse collega's verzint hij tal van originele activiteiten, zoals een kindercocktailbar en een ouder-kind-olympiade. Ook in zijn vrije tijd heeft de animator genoeg bezigheden. “In een weekend fiets ik vaak wel 100 kilometer op een mountainbike die ik van de camping te leen heb. Er rijden hier nauwelijks bussen, dus je moet wel fietsen als je wat wil ondernemen. Maar dat is geen straf hoor, want de omgeving is geweldig.”

Valentijn Maltschacher 2Oostenrijk is een erg veilig land, vindt Valentijn. “Veel mensen zetten hun fiets hier nooit op slot.” Grote verschillen tussen de Oostenrijkse en Nederlandse vakantiegangers zijn er niet volgens hem. Door de ruime opbouw van de camping en het bungalowpark zijn de gasten hier veelal op zichzelf. Een typisch Nederlands fenomeen heeft hij wel ontdekt. “We hebben hier een watersportcentrum en daar kan je van allerlei sporten beoefenen. Of de Nederlanders dat doen? Ja, maar wel alleen de snuffelles want die is gratis. En van onze oostenrijkse collega’s moeten we er altijd voor zorgen dat er veel Nederlanders naar de activiteiten komen omdat die voor een goede sfeer zorgen.”

Valentijn sprak bij aankomst in Oostenrijk al een aardig woordje Duits. Dat was bij Emmy wel anders. Zij verwachtte met het Deens weinig moeite te hebben, maar dat viel zwaar tegen. “Het duurde zeker anderhalf jaar voordat ik fatsoenlijk een gesprek kon voeren. Ik dacht dat ik de taal binnen een jaartje wel zou leren.”Het kwam uiteindelijk goed en ondanks dat ze de Denen als chauvinistisch bestempeld, wil ze niet terugkeren naar haar geboorteland. “Nederland mis ik niet nee, en mijn familie kan ik gemakkelijk opzoeken. Waarschijnlijk blijf ik wel in Denemarken, maar je weet het nooit.”

 

Wat bieden we jou?

Van de juiste training, tot je eigen kleding-pakket en verzekering...Vacansoleil zorgt ervoor dat er na jarenlange ervaring met campingwerk aan alles wordt gedacht.

Meer over wat we jou bieden »
Map

Contactgegevens